De ce are creierul nevoie de grasime omega-3

      Dr.Michael Crawford, eminenta autoritate britanica in nutritia creierului de la Insitutul pentru Chimia Creierului si Nutritie Umana al University of North London afirma;

                  Din copilaria omenirii, o grasime esentiala, numita omega-3 ,injecteaza vitalitate in creierul uman. Ea ne-a permis sa ne ridicam deasupra celorlalte specii si sa cream civilizatii bogate. Timp de cateva milioane de ani, evolutia creierului hominid a fost limitta la o greutate mica de 400 - 500 de grame. Principalul motiv: oamenilor stravechi din zonele continentale ale Europei le lipsea grasimea omega-3 din peste si fructe de mare, necesara pentru impulsionarea dezvoltarii celulelor cerebrale.
                Apoi, pe parcursul ultimului milion de ani, capacitatea creierului, cu precadere a scoartei cerebrale, a explodat rapid la stramosii nostri preistorici care traiau in Africa de Est, in apropierea marilor lacuri de apa dulce. Capacitatea extinsa a creierului a facut posibile inceputurile culturii - arta, muzica, religie, constructia de ambarcatiuni, limba scrisa si noua structura sociala. Nu intamplator, cele mai mari civilizatii antice s-au nascut in regiunile in care oamenii aveau acces la hrana oferita de ape - Nilul, Tibrul, Eufratul, Gangele, Yangtze (Chang). Explicatia este: consumul de peste si fructe de mare cu grasimi omega-3 a constituit stimulul nutritional necesar pentru a produce salturi uriase in marimea si puterea creierului pana la cea actuala de 1,5 kg. Aceasta schimbare a provocat un val de realizari umane.
                 Astazi , lumea de pretutindeni are acces la aceasta hrana pretioasa pentru creier. Dar putini ii inteleg puterile. Astfel, mancam mai putine grasimi omaga-3 si consecintele sunt crunte. Capacitatea cerebrala nu mai este in crestere, afirma dr. Michael Crawford. „ De fapt, este in scadere. Consider ca este foarte alarmant ceea ce se intampla acum. Reducarea actuala de omega-3 este corelata cu o intensificare a disfunctiilor cerebrale, mai multe boli mintale, coeficienti de inteligenta mai mici. Deficientele mintale sunt in crestere.” Pe scurt, creierul uman este in involutie; creierele noastre se micsoreaza lent, spune el. Si aceasta tendinta va continua, se teme dr.Crawford, daca nu revenim la regimurile alimentare bogate in grasimi omega-3, stimulatoare pentru creier, ale stramosilor nostri din Paleolitic.
                Consumul insuficient de grasimi omega-3 este legat stiintific de o multitudine de tulburari si probleme mintale moderne: depresia, memoria slaba, inteligenta scazuta, deficientele de invatare, dislexia, tulburarea cu deficit de atentie, schizofrenia, „senilitatea”, boala Alzheimer, bolile neurologice degenerative, scleroza multipla, alcoolismul, vederea slaba, iritabilitatea, ostilitatea, neatentia, lipsa de concentrare, agresiunea, violenta, suicidul.




Jean Carper - „Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului”